FRESTA ICT©

Cryptography

 

Veiligheid is het belangrijkste onderdeel van communicatie.  Om gegevens te beveiligen, moet worden gecodeerd op een of andere manier.  Eeuwen lang geleden gebruikte men codes en vertalingen zodat de gegevens moeilijk te begrijpen waren. Maar met de komst van de eerste computer in WO2, was decodering van uitzendingen mogelijk. Niet alleen door de gebruikte codering (die was vrij goed), maar ook omdat gevoelige data met groot bereik werd doorgegeven. Met de netwerkverbindingen wereldwijd is onderscheppen van gegevens veel gemakkelijker geworden.

Cryptografie is een onmisbaar instrument voor de bescherming van gegevens in computersystemen.  Veel protocollen zijn beschikbaar en moeten verstandig worden gekozen.
Het analyseren van misconfiguraties in bestaande systemen is een ander belangrijk punt van aandacht.

Het bekendste voorbeeld is Kwantumcryptografie key distribution die een informatie-theoretisch veilige oplossing voor het sleuteluitwisseling probleem biedt. Op dit moment gebruikt men de populaire public-key encryptie en handtekening regelingen (bv, RSA en ElGamal), maar kan worden doorbroken door quantum decryptie. Het voordeel van Kwantumcryptografie ligt in het feit dat het de voltooiing van verschillende cryptografische taken die worden bewezen of vermoedelijk onmogelijk met alleen klassieke (dwz niet-quantum) communicatie zijn. Zo is het onmogelijk om gecodeerde gegevens in een kwantum toestand daadwerkelijk uit te lezen. De gecodeerde gegevens verandert wanneer de data gekopieerd wordt.  Dit wordt gebruikt om afluisteren te detecteren in quantum key distribution. Als de communicatie wordt onderschept, veroorzaakt het alleen uitlezen van de data dat de oorspronkelijke datastroom is vernietigd.

Voor advies en implementatie van een beveiligde communicatie stroom, neem dan contact met ons op via het contactformulier.